Wednesday, March 14, 2018

FILM STARS DON'T DIE IN LIVERPOOL

FILM STARS DON'T DIE IN LIVERPOOL je biografski film o poslednjim danima koje je Gloria Grahame provela u Liverpulu, u kući majke svog ljubavnika Petera Stonea, manje poznatog engleskog glumca. Stone je bio njen skoro 30 godina mlađi ljubavnik i poslednja velika ljubav koju je imala u životu u kom se udavala četiri puta i rodila četvoro dece. Jedan od tih brakova bio je sa Nicholasom Rayom, a jedan sa njegovim sinom iz prethodnog braka Anthonyjem. Sasvim je sigurno da su je takve afere koštale i karijere. Peter Stone, mladi bi-curious engleski glumac se uklapao u prototip mlađeg muškarca kakve je volela Gloria kako je starila.

Doduše, ako imamo u vidu da je Nick Ray navodno zatekao Gloriu u postelji sa trinaestogodišnjim Anthonyjem, Peter nije ništa ekstremno. No, kada imamo u vidu da je ovaj film producirala kuća Eon koja radi Bondove i da je ovaj slučaj pet project Barbare Broccoli, ne možemo a da se ne setimo razlika u godinama između Bondova i Bond-devojaka koja se inače nikada ne dovodi u pitanje, dočim se ovde to nekako ne može zaobići.

Annette Bening je izvanredna kao Gloria Grahame na samrti a poznata je anegdota da kad je Frears kastovao za GRIFTERSe, da je rekao da u njoj vidi novu Gloriu Grahame. Na svu sreću, Annette je izgradila neuporedivo uspešniju karijeru i sada je jedna od najuglednijih karakternih glumica. Gloria je s druge strane mlada dobila oskara i potom samo tonula.

U osnovi FILM STARS DON'T DIE IN LIVERPOOL je vešto postavljen isečak iz njenog života u kome se kroz njene poslednje dane rekonstruiše period veze sa Peterom Stoneom a kroz tu vezu se prepoznaju ključne tačke njenog uspona, pada, njenih strahova, nesigurnosti i načina na koji je sve to dovelo do njenog ličnog, profesionalnog pa na kraju i zdravstvenog sloma.

Jamie Bell je odličan u ulozi Petera Stonea. Njih dvojica dele jednu filmofilsku sponu. Stone je igrao epizodu jednog od terorista u filmu WHO DARES WINS a Jamie Bell je igrao jednog od SASovaca u filmu 6 DAYS koji je pokazao istinitu priču koja je nadahnula Sharpovu desničarsku fantaziju.

Sa Annette Bening i Jamie Bellom u centru ovakve priče, sužen je bio prostor za grešku. Međutim, Paul McGuigan je u svom maniru uspeo da sve ovo realizuje na maestralan način. Nadam se da će mu ova saradnja sa Barbarom Broccoli otvoriti moguć
nost da režira Bonda je u ovom filmu koji nije akcioni ili kakav drugi spektakl, pokazuje neverovatno veštinu da estetizuje stvari, čak i na mestima gde se ne bi očekivalo. Neki McGuiganovi prelasci u flepšbek u ovom filmu su zreli da služe kao školski primeri kako se te stvari rade i kako se prevazilaze neke "vidljive mehanike" pisanja.

McGuigan nije nužno morao biti zvezda ovog filma pšored Beningove i Bella ali je postao, učinivši ovo ostvarenje i poslasticom za ljubitelje vrhunskog filmskog pripovedanja ali i suptilnih filmofilskih posveta.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment