Tuesday, March 13, 2018

CAST A DARK SHADOW

CAST A DARK SHADOW Lewisa Gilberta je adaptacija komada Janet Green. Dirk Bogarde je izuzetan u ulozi Black Widow manipulativnog ubice sredovečnih dama od kojih potom nasleđuje imovinu. Posle jednog uspelog ubistva ali i neuspelog nasleđivanja, sav imetak ulaže u zavođenje nove žrtve. Međutim, na putu do novca mu se ispreči nekoliko nerešenih "repova" iz prethodnog slučaja.

Osnovni problem filma CAST A DARK SHADOW je što nema dovoljno razrađen i interesantan zaplet kako bi odličnu glumačku igru i neke nekonvencionalne karakterne postavke kapitalizovao u formi istinskog trilera. Otud i ono što Dirk Bogarde pruža i zanimljiva postavka gde je "lady in peril" zapravo brbljiva screwball figura sklona crnom humoru ne mogu da ispune svoj potencijal.

Uprkos produkciji koja potencira potrebu za snalažljivošću, Gilbert u deonicama rastrojstva glavnog junaka pribegava nekim ekspresionističkim stilizacijama na koje se oslanjam i američki film noir u scenama prikaza silaska sa uma. Takve sekvence otvaraju i zatvaraju film na vrlo energičan način.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment