Saturday, January 12, 2013

THE IMPOSSIBLE

Pogledao sam THE IMPOSSIBLE JA Bayone, film o britanskoj porodici koja postrada u cunamiju. Ova istinita prica spada u red onih u kojima je zbilja tesko biti pametan jer je priroda tragedije takva da nadilazi svaku razumnu dramu. Prosto, vrlo slicno Stoneovom filmu WORLD TRADE CENTER u kome junaci leze zgnjeceni ispod zgrade sto prilicno ogranicava pricu i razvoj karaktera tako i ovde cunami koji raznese citava naselja i ostavi pustos deluje kao prevelika nevolja da bi se sa njom suocili junaci. Svakako, Bayona dobija priliku da isprica nesto o ljudima koji u sebi otkrivaju nesto sto nisu ni slutili da imaju u sebi i sl. ali isto tako kroz podvlacenje licNe inicijative medju ljudima prenebregava sustinsku autodestruktivnost takvog ponasanja u periodu ovakve katastrofe. Naime, gledajuci ovaj film ako prenebregnemo sam cunami talas u kome je naravno bilo korisno biti snazan i snalazljiv, potom na teren izlazi citava armija humanitarnih radnika kojima zapravo preduzimljivost unesrecenih samo smeta. Bayona u pojedinim situacijama nacinje teme zrtve i solidarnosti ali film se na kraju svede ma masu slucajnosti koje rezultiraju hepiendom i u sustini na kraju cak ni "neposlusnost" junaka koja otezava rad strucnim sluzbama ne doprinese razresenju te konkretne proce vec cista sreca. U tom pogldu cini mi se da je proca o tome kako bi se kroz racionalno postavljen napor, kakva je bila sama humanitarna intervencija, bila mnogo vrednija od ove koja je sada ispricana.
Ewan McGregor i Naomi Watts, izubijani i u ritama, svakako ne mogu da smetaju filmu ali kada dve zvezde predvode jednu prilicno bledo postavljenu filmsku porodicu, onda THE IMPOSSIBLE vise deluje kao dvocasovna reklama za zivotno osiguranje koja svedoci o tome da idealna porodica moze da nagrabusi na odmoru iz snova, nego kao prava drama. Neki kriticari porede Bayonin prikaz porodice sa Spielbergovim ali ovo je jako daleko od tog standarda.
THE IMPOSSIBLE je uprkos svemu mudar poslovni potez. Snaga price o cunamiju u spoju sa zvezdama ucinice ovaj film vrlombitnim delom televizijskog i home video repertoara i cini mi se da cemo ga sretati cesce na televizijama od nekih zaista dobrih filmova iz prosle godine.
Bayona se solidnom scenom cunamija preporucio za reziranje i nekog tehnicki zahtevnijeg spektakla, a kao da je i sam toga svestan, reprizira je i u samoj zavrsnici filma.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment