Monday, May 14, 2012

PHILBY, BURGESS AND MACLEAN

Pogledao sam TV film PHILBY, BURGESS AND MACLEAN u režiji Gordon Flemynga, po scenariju iskusnog Ian Curteisa. Dosara očekivao od ove Granadine produkcij o slučaju Cambridge Spiesa. Nažalost, ovaj TV film je potpuno neupotrebljiv za sve one koji nisu prilično ozbiljno upućeni u ovaj slučaj. Naročito je zanimljivo to da u ovom filmu niko ne pominje Blunta. Očigledno je Blunt u to vreme bio tabu-tema.

BBC je ovaj slučaj sagledavao iz više uglova, od serije CAMBRIDGE SPIES kao najnovijeg i najpotpunijeg prikaza te afere preko Schlesingerovog diptiha na tu temu, do drame BLUNT sa Ian Richardsonom. U svim ovim ekranizacijama Burgess je dobijao najsrdačniji tretman jer on u osnovi i jeste najtragičnija figura i najteže je poneo odlazak iz Engleske. Između ostalih igrali su ga Derek Jacobi, Anthony Hopkins, Alan Bates i Tom Hollander. Hollander je, rekao bih, najsentimentalnije odigrao Burgessa - tretirajući ga kao veliko dete - a Jacobi kod Flemynga nudi sočnu i vrlo žilavu interpretaciju.

Flemyngova režija je sigurna, sa par vrlo hrabrih rešenja. Ipak, on kao pripovedač ne uspeva da pojasni tekst Ian Curteisa. Otud ovaj TV film treba ostaviti za kraj upoznavanja sa ovim slučajem.

No comments:

Post a Comment