Sunday, April 15, 2012

KLOVN THE MOVIE

Vest o rimejku me je naterala da pogledam KLOVN THE MOVIE Mikkela Nergaarda, bioskopski produžetak danske serije. Jasno je šta je u ovom filmu zainteresovalo Todda Phillipsa i Danny McBridea za rimejk i jasno je šta će oni sve unaprediti u svojoj verziji. Moram priznati da nisam puno puta uživao u severnoevropskim komedijama a KLOVN se kreće klizavim terenom koketiranja sa savremenim tendencijama awkward komedije iako je, pošteno govoreći, ipak više na liniji čistog buddy filma i gross outa. U tom pogledu mehanizmi komedije u ovom filmu su prilično neposredni i čitljivi, i sami po sebi nisu acquired taste.
Međutim, u globalnim okvirima, a naročito u poređenju sa Amerikancima i Britancima, KLOVN jeste druga liga. Pre svega, iako ima priču na nivou celog filma, struktura je krajnje epizodična, ima duge deonice koje ne samo da nisu smešne nego to ni ne pokušavaju da budu niti su na bilo kom nivou sadržajne, a čini mi se da je rediteljski film morao biti znatno zreliji. Koketirajući sa verite aspektima awkward komedije, ni na nivou inscenacije, ni na nivou dizajna, KLOVN me nikada nije ubedio da se dešava u nekom konzistentnom univerzumu sa jasno uspostavljenim parametrima u odnosu na koji se ti blamovi uopšte mogu meriti. Isto tako melodrama koja je u osnovi svega nije dovoljno jaka da iznese film u celini kao što imamo u savremenim američkim komedijama.
Srećom, film uglavnom jeste smešan onda kada pokušava da bude i ako se uzme u obzir da za standarde komedije to ne pokušava previše često, gledanje prođe prilično brzo. Todd i Danny u svakom slučaju imaju dosta prostora za popravku danskog izvornika.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment