Thursday, February 2, 2012

CODE NAME: EMERALD

Pogledao sam dosta staromodan WW2 film CODE NAME: EMERALD koji bi više imao smsila kao televizijski film, mada ni u tom slučaju ne bi bio neko naročito značajno ostvarenje. Ronald Bass je u ovom filmu adaptrirao vlastiti roman i po ovom filmu se svakako ne bi reklo da će Bass kasnije postati jedan od najplaćenijih holivudskih scenarista a onda ubrzo biti i zaboravljen. Film je režirao Jonathan Sanger iz poznate producentske porodice i uprkos saradnji sa čuvenim DPjem i rediteljem Freddie Francisom nije pokazao ništa više od rutinske egzekucije.

Glumačka podela je interesantna, Ed Harris igra dvostrukog agenta poslatog da ne dozvoli zarobljenog Overlordu da oda Nemcima lokaciju iskrcavanja u Normandiji, a to radi tako što se pravi da za Nemce izvlači informacije od zarobljenog oficira. Bassov scenario je međutim prejednostavan i previše ravan da bi tu priču isterao na odgovarajući nivo.

Naročito je šteta jer Horst Buchholtz i Helmut Berger igraju SSovce a Max Von Sydow igra vojnog obaveštajca i njihovi likovi su mogli biti znatno slojevitiji od ovoga kakvi su napravljeni.

Na ovu temu, postoji mnogo bolji film 36 HOURS sa James Garnerom o kome smo naširoko pisali prošle godine.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment