Saturday, December 22, 2007

VACANCY

Pogledao sam VACANCY Nimroda Antala, courtesy of Ginger.

Prvih pola sata ovog filma su mi trajali kao 12 sati sa izveštačenim i potpuno redundantnim setupom likova u kome se ubacuje gomila backstoryja, međuljudskih odnosa, porodične istorije i sve to, što je najgore od svega apsolutno nikada ne zaigra u filmu. Kod nekog neveštog scenariste, sve to tako agresivno postavljeno kasnije bi imalo neku funkciju ali kod Nimrodovog pisca Mark L. Smitha ne dobijano čak ni to, dobijamo besramno iskonstruisanu priču junaka koja posle ne zaigra i apsolutno nema payoff kada krene to neobično iskustvo u motelu.

Preostalih nešto jače od pola sata su old school slasher, sa dosta dobro urađenih jeftinih trikova, agresivno miksovanim zvukom, slasherima koji su manje pametni nego što misle da jesu, junacima kojima može da se desi nešto strašno ali im se ipak ne desi ništa naročito strašno, ljudi koji inače siluju i ubijaju i snimaju snuffove ih samo malo išamaraju, imamo naravno slučaj Martina Balsama na koji Nimrod ubije jedno pet minuta ionako vrlo kratkog filma i na kraju jedini redeeming feature je baš to kratko trajanje u spoju sa nekoliko solidnih shameless jump scares.

Ono što je takođe lepo to je da barem Nimrod koji je u Mađarskoj bio ambiciozan reditelj nije otišao u Holivud da se pravi pametan, nego je uzeo da uradi sasvim old school banalan projekat koji je esencija Holivuda po sebi. Međutim, u sporadičnim uspelim segmentima filma, paradoksalno, Nimrod pokazuje da bi Holivudu jedino mogao doneti ono što Holivud u principu ima a to je tehnička kompetencija.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment