Saturday, December 22, 2007

GUYS AND BALLS (MANNER WIE WIR)

Tragom islandskog ELEVEN MEN OUT, pogledao sam i nemački film na istu temu GUYS AND BALLS (MANNER WIE WIR) Sherry Horrman i moram priznati da su, kad se podvuče crta, ova dva filma pogodila negde sličan domet. Naime, islandski je meni lično zanimljiviji zbog atipične lokacije, tog celog ispraznog danskog art tripa koji je negde neprilagođen konceptualizovanposti priče, i svih tih grešaka koje čine ovaj film. Dočim, nemačka verzija je vrlo mejnstrim, distribuirao ga je nemački ogranak Disneya (film nije tipičan Disney proizvod da se razumemo i sigurno ga Buena Vista ne bi radila u Americi na ovakav način) i nažalost ja u ovom filmu nisam video ništa više sem manje ili više veštog kopiranja američke komedije sličnog tipa. E sad, američka komedija sličnog tipa bi imala harizmatičnog leada, nekog komičara visokog profila koji bi svemu dao posebnu težinu, dok smo ovde zaglavljeni sa nekim Nemcima koje ne znamo i gde je jedina prepoznatljiva faca Christian Berkel, koji je meni drag kao cheesy Nazi fizionomija. Svi ostali su mi zasluženo ranije promakli mada kad se pogleda kast ugalvnom su to ugledni glumci.

U svakom slučaju, GUYS AND BALLS pokušava da ima jasnu dramaturšku postavku, karaktere, situacije, razvoj & transformaciju likova, jasno plasirane poente, "nevidljivu" montažu i režiju po najsavremenijim standardima, međutim toliko ostaje ogrezao u predvidljivosti da se i čak vrlo kompetentna egzekucija na kraju demistifikuje kroz klišetiziranost.

Tome doprinose i nevešte i pogrešno koncipirane scene fudbala koje su kod nerežiranih Islanđana ipak bolje, velikim delom i zato što ih nema ili se dešavaju u off prostoru. Horrman pokušava da mnoge konflikte eksplicitno rešava na terenu, čak i kroz neke nadljudske i neuverljive poteze, tako da film u toj deonici postaje cartoonish i potpuno odskače od dotle uspostavljene blage holivudske pomerenosti.

U svakom slučaju, još uvek nema filma koji će po svom impactu moći da se poredi sa pukim čitanjem Wikipedia članka o drami koju je je preživeo Fasano pre nego što će ga pozicija fudbalera homoseksualca gurnuti u samoubistvo.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment