Monday, November 26, 2007

SISTERS

Pogledao sam rimejk SISTERSa, u režiji Douglasa Bucka, courtesy of Kunac.

Douglas Buck zvuči kao ima nekog porno reditelja, i čini se da gotovo nije primereno rimejku jednog od najsofticiranijih De Palminih filmova. Ja sam veliki fan De Palminog originala i gotovo da nisam mogao da poverujem u hype koji je bio stvoren oko Buckovog rimejka.

I sada kada sam ga pogledao, mislim da ne treba verovati u hype ali da film svakako nije loš u onim apsektima koje očekujemo da budu slabi u rimejku.

Naime, SISTERS nije neko jeftino preuzimanje De Palminog originala radi besramne eksploatacije premise. Buck je zaista pokušao da snimi ozbiljan film u kome je na svoj način reinterpretirao priču sa punom ambicijom.

Međutim, u toj svojoj interpretaciji se udaljio od De Palme, i izgubio je osnovnu vrlinu njegovog postupka a to su senzacionalna stilska rešenja, violentnost i hitchcockovski suspense, da bi ih zamenio hladnim cronenbergovskim prsitupom za koji je ova priča prvo previše tanka, a zatim ni taj postupak nije sproveo do kraja.

Ipak, SISTERS zaslužuje izvesno poštovanje zbog dometa koji je ostvario na malom budžetu, i izvesnoj dinamičnosti koju je ostvario uprkos pogrešnom postupku u odnosu na priču.

Koliko vidim, film je solidno prošao na festivalima pošto odaje utisak art house filma. Iako je reč o promašaju, nije mi žao što sam ga pogledao.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment