Monday, July 16, 2007

FREE JIMMY

Pogledao sam FREE JIMMY Christophera Nielsena, courtesy of Ginger.

Mislim da je ovo film kome je zagarantovan status u cult kolekcijama. Ponovo je reč o nordijskoj adult-oriented animaciji, s tim što je ovog puta reč o norvešno-britanskoj ko-produkciji tako da je za britansko tržište urađena ambiciozna britanska verziju za koju je scenario adaptirao Simon Pegg, a glasove su uz njega dali i likovi poput Jim Broadbenta i Woody Harrelsona.

Animacija je kompjuterska i uglavnom je prilično bezveze mada ima i jako dobrih i fino urađenih scena. Ono što se ističe kao poseban problem je zapravo to što veći deo filma zapravo ne opravdava potrebu za animacijom i uglavnom sve to se moglo uraditi u klasičnom igranom filmu. I to čak ne ni u nekom skupom igranom filmu.

To naravno podrazumeva obilje scena koje je razotkrivaju slabosti animacije, čak i u ozbiljnijim produkcijama, tu pre svega mislim na brojne dijaloške scene.

Priča o grupi probisveta kojima pobegne slon u čije su meso ušili par kila heroina, radikalnim eko teroristima i laponskoj mafiji koja ih juri je zaista na tarantinovsko-kaurismakijevskoj teritoriji, i to kažem u najboljem smislu. I možda tu najpre animacija devalvira celu stvar pošto bi te scene da su snimljene kao live action bile mnogo bolje.

Kada je reč o scenama koje su bazirane na akciji, karakterima životinja, i sl. onda tu animacija dolazi do punog izražaja i Nielsen je dobro koristi.

Međutim, pošto je ceo attitude filma jako dobar, i sve je vrlo edgy i gory, film je u principu dovoljno zanimljiv da se prevaziđu svi nedostaci koje sam naveo.

U dijalozima se oseća Peggov stav, i kao i uvek kod njega, na smenu su sadržajni i smešni. Problem je amo u tome što engleski scenario nije dovoljno smeštne u skandinavski kontekst tako da sve izgleda kao film koji se dešava u Skandinaviji a likovi kao da to izbegavaju da nam priznaju.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment