Wednesday, January 17, 2007

BATTLE OF BRITAIN

Podsetio sam se filma BATTLE OF BRITAIN Guy Hamiltona. Kao veliki ljubitelj ratnog spektakla, a naročito kao veliki ljubitelj avijacije, volim ove filmove iako oni u suštini nemaju neku naročitu dramsku vrednost.

U tom smislu jako mi je zanimljivo bilo da gledam avione, uglavnom iz vazduhoplovstva frankističke Španije, i da pokušavam da prodrem u kinestetičku suštinu filma koji na nekom rudimentarnom nivou funkcioniše iako zaparvo nudi minimum konkretne, definisane drame.

BATTLE OF BRITAIN praktično ne nudi ni napetost, ni objašnjenje toka čuvene bitke, niti je u punoj meri freska podviga koji su se dešavali u to vreme.

Film je praktično čist destilovani spektakl oslonjen na dobro zaokružene glumačke persone koje jasno izdižu dešavanja iz ravni istorije i drame u ravan holivudskog spektakla.

Podsećanje na ovaj film je lepa prilika da se podsetimo i tate pevačice moje omiljene grupe Saint Etienne, Dereka Cracknella, koji se na ovom filmu bavio plemenitim zanatom pomoćnika reditelja. On je pomoćnik čiji je opus svakako presek istorije filmova kako britanskih tako i filmova snimanih u Britaniji i obuhvata saradnje sa rediteljima u rasponu od Kubricka do Camerona.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment